Gündem Kulis Gazetesi - Ankara Gündem Haberleri
HV
28 MART Perşembe 21:54

Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

DÜNYA
Giriş Tarihi : 09-09-2022 12:55
Kraliçe Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kraliçe'nin öğleden sonra hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklamada, "Kraliçe, bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde öldü" denildi. 

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth'in ölüm haberi akşam saatlerinde "Londra köprüsü yıkıldı" parolasıyla duyuruldu. Kraliçe'nin ölümü nedeniyle Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi. 

Kraliçe'nin naaşının bugün başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

Kraliçe'nin ölümünün ardından İngiltere Kralı olan Charles, mesajında, "Kraliçe'nin ölümü ülkede, ülkeler topluluğunda ve dünyanın birçok halkı tarafından hissedilecek." diyerek, "Yas ve değişim döneminde ailem ve ben, Kraliçe'ye duyulan sevgi ve saygı ile avunacağız" dedi.

İngiltere Başbakanı Truss ise, yaptığı açıklamada, Kraliçe'nin, modern İngiltere'nin üzerine inşa edildiği temel taşı olduğunu söyleyerek, "Kral 3. Charles'a sadakatimizi ve bağlılığımızı sunuyoruz, tanrı Kralı korusun" dedi.

İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson da Kraliçe'nin ölümünün ardından paylaştığı mesajında, "Herkes çok derin ve kişisel bir kayıp hissi yaşıyor, belki beklediğimizden bile fazla" sözleriyle taziyelerini sundu.

Kraliçe Elizabeth'in kızı Prenses Anne ve en küçük oğlu Prens Edward da dahil olmak üzere dört çocuğunun da İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde olduğu belirtildi. Tahtın varisi Prens Charles ile eşi Camilla ve torunu Prens William'ın da geldiği aktarıldı. İngiltere Prensi Harry'nin ise eşi Meghan Markle olmadan Balmoral'a gittiği kaydedildi.

Öte yandan, Kraliçe bir süredir sağlık problemleri yaşıyor, yürüme güçlüğü nedeniyle baston kullanıyordu. 

Tahtın birinci sırasındaki varisi olan oğlu Prens Charles bir süredir Kraliçe'nin görevlerini yerine getiriyordu.

70 yıldır tahtta olan Elizabeth, dünya tarihinin en uzun süre hizmet veren ikinci hükümdarı oldu. Tarihin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ise 72 yıl 110 günlük saltanatı ile Fransa Kralı XIV. Louis. Eylül 2015’te tarihin en uzun süre tahtta kalan kadın hükümdarı unvanını eline geçirdi. 

Kraliçe II. Elizabeth ise babasının 6 Şubat 1952'de hayatını kaybetmesiyle 25 yaşında hükümdar oldu.

Eylül 2015'te ise, büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını aştığında en uzun süre hüküm süren İngiliz hükümdarı oldu.

O tarihte yaptığı açıklamada Kraliçe, bunun "hiç arzuladığı bir unvan" olmadığını söylemişti.

Elizabeth için 2-5 Haziran tarihleri arasında tahttaki 70’inci yıldönümü için görkemli bir Platin Jübile yapılmıştı.

EDİTÖREDİTÖR

YORUMLAR

betboo

betboo-1xbet betpas- --betturkeygiris.org- tipobet365