Gündem Kulis Gazetesi - Ankara Gündem Haberleri
HV
19 NİSAN Cuma 23:15

BT Anjiyo Öncesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-03-2023 15:45
BT Anjiyo Öncesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

BT Anjiyo Öncesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm dünyada olduğu bilinen kalp damar hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemiz dede birinci sırada yer almaktadır. Kalp hastalıkların en önemli nedeni kalbi besleyen kan damarlarının sertliği olarak bilinen plakların tıkanması sonucu meydana gelmesidir. Kalp damarlarının plaklarla tıkanması sonucu kalp kasına yeterli kan gidememesi ve kalp krizi denilen kalp kasının oksijensiz kalıp ölmesine neden olur.

Kalp damar hastalıklarından ölen hastaların üçte biri hiçbir işaret olmadan ilk belirtisi olan kalp krizi ile kaybediliyor. Kalp damarının tıkanması ile sonuçlanan damar sertliği yaşamın erken evrelerinde başlayan yavaş ilerleyen ve çoğu zaman farkına varılmayan bir süreç sonunda oluşmaktadır. Bu sebeple kalp damar hastalığı sessiz bir şekilde vücuda intikal etmektedir. Kalp damar hastalarının tanısında BT ile koroner kalsiyum skorlanması ve koroner anjiyografi tetkikleri kullanılır. BT anjiyo işlemleri kısa sürmektedir.

BT Anjiyo Öncesi

BT anjiyo öncesi ile dikkat edilmesi gerekenler vardır. Üzerinize rahat elbiseler giyilmeli, metal içermeyen kıyafetler seçilmelidir. Göğüs bölümüne EKG elektrodu yapıştırılacağından ön bölümü kolay açılan veya kolayca çıkarılan tişört benzeri bir şey giymeniz önerilmektedir. Üzerinizde metal takı mücevher ve benzeri şeyler olmamasına özen göstermelisiniz. Tetkik sırasında gözlük, takma diş, işitme cihazı gibi cihazlar ve cep telefonu tetkik kalitesini olumsuz etkileyeceğinden, tetkik öncesi bu tür cihazları dışardaki bir yakınınıza bırakabilirsiniz.

Tetkik öncesi hazırlık sırasında sağlık görevlisi, tetkik sırasında verilecek ilaç için kolunuza plastik bir damar yolu takılacaktır. Görüntüleme sırasında EKG bağlantısı için gövdenize elektrotlar yapıştırılacaktır. Kalp ritmini düzenlemek için ağızdan veya damardan ilaç verilir. Sanal anjiyo sonucu ne zaman çıkar soruları çoğunlukta sorulmaktadır.

BT Anjiyo Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bt anjiyo öncesi yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler;

  • Hamile iseniz ya da hamile olasılığınız varsa doktorunuza danışmanız gerekecektir.
  • BT anjiyo öncesi nasıl hazırlanmanız gerektiği sizlere söylenecektir.
  • İşlemden 5 saat önce su dışında hiçbir şekilde yenmemeli içilmemelidir
  • İşlemden 12 saat önce çay, kahve ve enerji içeceği gibi kafeinli içecekler içilmemelidir
  • Düzenli olarak kullandığınız ilaçların listesini doktorunuzla paylaşmanız gerekir
  • Alerjiniz var ise doktorunuza danışmalısınız
  • Bol rahat giysiler giyilmelidir.

Ve bunun gibi dikkat edilmesi gereken bilgiler sağlık personeli tarafından sizlere detaylı bir şekilde bilgilendirme yapılmalıdır. Kalp ve damar hastalıkları hakkında detaylı bilgilere sahip olmak istiyorsanız Şükrü Akyüz sitesinden bilgi sahibi olabilirsiniz.

Formun Üstü

Formun Altı

 

AdminAdmin

YORUMLAR

betboo

betboo-1xbet betpas- --betturkeygiris.org- tipobet365